Project

Onderwijs en psychosociale zorg voor Syrische kindvluchtelingen

Tijdens dit gala zullen we de werkzaamheden van SOS Kinderdorpen blijven steunen. De focus: het verzorgen van onderwijs en psychosociale zorg voor Syrische kindvluchtelingen.

Houd deze pagina in de gaten voor verdere details over de activiteiten die gesteund zullen worden met de opbrengsten van het komende gala. En voor updates over de voortgang van het project dat gesteund wordt met de opbrengsten van het vorige gala.

GEEF KINDEREN IN SYRIË EEN TOEKOMST

In maart dit jaar ging het achtste jaar van de burgeroorlog in Syrië in. De afgelopen jaren zijn meer dan 500.000 mensen omgekomen en miljoenen mensen in en buiten Syrië zijn ontheemd. Dankzij de steun van onze donateurs hebben we de afgelopen jaren een gedegen en succesvol noodhulpprogramma opgezet. Vele kinderen en hun families hebben medische zorg, psychosociale en emotionele steun gekregen. Het geven van noodhulp biedt echter geen structurele oplossing voor de toekomst van deze kwetsbare kinderen en families. Om kinderen die er alleen voor staan – en geen familie meer hebben – te helpen, vragen wij jullie hulp.

Voor kinderen die hun ouders zijn verloren en niet herenigd kunnen worden met andere familieleden is er lange termijn zorg nodig. Om die reden wil SOS Kinderdorpen Syrië in 2019 starten met ‘kleine groepshuizen’, waar kinderen zonder familie een veilig thuis wordt geboden. In elke woning kunnen 5 tot 8 kinderen, jongens en meisjes in verschillende leeftijden, maar met dezelfde behoeften, wonen. Ook zullen er twee hulpverleners verblijven, die deze kinderen een familie-achtige zorg bieden.

Naast een veilig thuis en andere basisvoorzieningen is psychosociale zorg en onderwijs een belangrijk onderdeel van het programma. Vele kinderen hebben enorme trauma’s opgelopen en het is van groot belang dat hier aandacht voor is en zij passende zorg krijgen. Ook zullen de kinderen toegang tot onderwijs krijgen, waarbij er per kind gekeken is wat er nodig is. Dit om te zorgen dat opgelopen achterstanden worden gezien en hopelijk worden ingehaald.

Het programma bestaat uit:

  • Kinderen een veilige en stabiele plek in een huiselijke leefomgeving bieden
  • De gezondheid en groei van de kinderen beschermen en ontwikkelen, inclusief hun fysieke, sociale, emotionele en intellectuele behoeften.
  • Toegang tot onderwijs en het verwerken van de opgedane trauma’s via psychosociale zorg.
  • Een persoonlijk ontwikkelplan per kind – kijkend naar de achtergrond en behoeften.

We hebben uw hulp nodig om de kinderen in Syrië te helpen hun toekomst weer op te bouwen. Helpt u mee?

Update Project SterrenGala Haarlem 2017

Het verlenen van psychosociale hulp is reeds enkele maanden in volle gang. Als onderdeel van de activiteiten m.b.t. psychosociale zorg heeft het SOS team op 16 augustus, de Wereld Humanitaire Dag, een lokaal evenement georganiseerd. Er werden diverse activiteiten aangeboden. Specialisten in de geestelijke gezondheidszorg waren ook aanwezig. Zij waren beschikbaar om verschillende vragen te beantwoorden en hoorden verhalen aan, van mensen die wilde delen, waarna ze gelijk hulp en advies konden bieden.

Verder werden er een aantal workshops gegeven. De workshops waren een voorproefje van de beroepsopleidingen die straks in het trainingscentrum worden aangeboden. De jongeren mochten allerlei vragen stellen en ontvingen informatie, waardoor ze een duidelijker beeld van de opleidingen kregen.

Een van de workshops was het maken van kleding. Ze leerden naaien, stikken en andere vaardigheden. Zowel vrouwelijke als mannelijke deelnemers hadden interesse.

Het maken van zeep was een andere workshop. Hierbij leerden zij over het belang van hygiëne en persoonlijke verzorging. De deelnemers waren erg enthousiast en zagen een groot aantal voordelen. Naast het persoonlijk gebruik van zeep, is het een product dat goed zou kunnen verkopen. Jongeren krijgen zo de mogelijkheid om op een relatief eenvoudige manier iets bij te verdienen.

Alle deelnemers en medewerkers kijken terug op zeer geslaagde dag en ze kijken uit naar de officiële opening van het centrum.

Het volledige update-document lezen?

Wilt u dit project steunen?

Dat kan!

Op 4 maart 2019 vindt het Sterrengala Haarlem plaats.

Tijdens dit gala kunnen de gasten genieten van culinaire hoogstandjes en entertainment van topklasse. Er zal ook een loterij en een veiling plaatsvinden. Alle baten van dit gala gaan naar dit SOS Kinderdorpenproject.

Bent u verhinderd te komen, maar wilt u wel het leven van een Syrische kindvluchteling meer glans geven? Dan kunt u rechtstreeks doneren op IBAN: NL40INGB0000234234 t.n.v. SOS Kinderdorpen Nederland, met de omschrijving SOS sterrengala, ‪4-3-2019.

Wilt u zelf actie ondernemen? Dat kan! Klik dan op de onderstaande button.

Journalist Martijn van Leeuwen was in Libanon. Lees hier de interviews die hij heeft afgenomen.

Luciana, de lokale noodhulp coördinator in Libanon, aan het woord (Engelstalig).

Het vorige (Engelstalige) update-document lezen?

Benieuwd waaraan de opbrengst van het gala van 2016 is besteed?

Herman van Veen

'Kinderrechten zijn noodzakelijk.'

Van Veen is betrokken en zet zich in voor de wereld. Vanaf zijn 17de werkt hij al met organisaties die zich bezighouden met kinderrechten. “Ik denk dat één van onze collectieve zorgen het gebrek aan goed onderwijs is.” Dat is volgens hem basaal gezien één van de redenen dat er kan gebeuren wat er nu gebeurt in de wereld. “Omdat kinderen bijzaak zijn. Zo lopen we in generaties altijd achter bij datgene wat we eigenlijk weten. Ik zie het als een fenomenale taak dat die kinderen hun rechten krijgen.” Bron